- Advertisement -
ЗанимливостиНаука

Откриена оддалечена диск-галаксија

149views

Група астрономи открија голема диск-галаксија, создадена пред 12,5 милијарди години.

Имајќи предвид дека станува збор за најоддалечената галаксија од таков вид, кои овие научници ја воочиле досега, ова откритие ќе влијае на претставата која науката ја имала досега за формирањето на галаксиите во текот на раната фаза од историјата на Универзумот.

Advertisement

Галаксијата, која го носи името DLA0817g, е забележана благодарејќи на системот од телескопи, кој се наоѓа во пустината Атакама во Чиле.

Извор: Сител

Advertisement
Advertisement