ЕкономијаМакедонијаНовости

Познато е кога ќе бидат исплатени јануарските пензии, Владината помош за пензионерите веќе е на сметките

   Време за читање 1 минута

Пензиите се очекува да бидат ислпатени на 1-ви февруари во четврток.

Во меѓувреме од 24-ти јануари на сметките на илјадници пензионери стигнаа парите од помошта.

Средствата за корисниците на право на пензија во висина до 19.000 денари, за период од пет месеци, започнувајќи од месец декември 2023 година, изнесува:

3.000 денари месечно за корисници на пензија кои оствариле доход по основ на пензија на месечно ниво во висина не поголема од 14.000 денари во претходниот месец од месецот во кој се врши исплатата на финансиската поддршка,

2.000 денари месечно корисници на пензија кои оствариле доход по основ на пензија на месечно ниво во висина од 14.001 денари до 16.000 денари во претходниот месец од месецот во кој се врши исплатата на финансиската поддршка и

1.500 денари месечно за корисници на пензија кои оствариле доход по основ на пензија на месечно ниво во висина од 16.001 денари до 19.000 денари во претходниот месец од месецот во кој се врши исплатата на финансиската поддршка.