- Advertisement -
Наука

Половина од копното на Земјата сѐ уште може да се спаси од штетата предизвикана од човекот

661views
Ако ја мапираме Земјата барајќи само знаци за отпечатоците на човештвото врз пејзажите, колкав дел од копнената површина би бил без изградени градови, раскопан за ресурси или уништен за одгледување посеви наместо да се остави во неизменета состојба?

Во нова студија научниците ги споредиле бројките од четири различни сета на специјални податоци за да го одговорат ова прашање. Додека секој сет на податоци користи различни видови методологии и системи за класификации, во просек, истражувачите велат дека околу половина (48 до 56 отсто) од светското земјиште покажува „ниско“ влијание од луѓето.

Повеќе прочитајте на факултети.мк 
Advertisement
Advertisement