- Advertisement -
Наука

Последици од климатските промени: Поларните мечки може да исчезнат до 2100 година

Последици од климатските промени - Работник
220views

ПОЛАРНИТЕ мечки може да исчезнат од лицето на земјата до крајот на векот, освен ако не се оствари значителен напредок во борбата против климатските промени.

Научниците предупредуваат дека некои популации се веќе на работ на преживување поради опаѓање на мразот на Арктикот. Имено, на поларната мечка и е потребна голема дистрибуција на морски мраз во Арктичкиот океан за успешно да лови за прехрана.

Advertisement

Бидејќи мразот се топи и се распаѓа, мечките треба да пливаат на поголеми растојанија или да бараат храна на брегот. Ова им го отежнува фаќањето и многу често тие едвај успеваат да се хранат себе си и своите младенчиња.

„Тие веќе се преселиле во врвот на светот“

Advertisement
Advertisement

„Поларната мечка стана икона на плакатот за климатски промени“, рече Стивен Молнар од Универзитетот во Торонто.

„Тие веќе се преселиле во врвот на светот. Ако мразот исчезне и таму, тие ќе немаат каде друго место да одат“, рече тој.

Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN) ги наведе поларните мечки како загрозени видови затоа што многу претходни студии покажаа дека нивниот број ќе се намали значително со топењето на мразот на Арктикот.

Во една неодамнешна студија, експертите беа во можност да користат моделирање на енергетските потреби на овие уникатни животни за да ја утврдат временската рамка во која тие би можеле да исчезнат.

До 2100 година, повеќето популации може да исчезнат

„Моделите покажаа дека најпрво ќе падне стапката на преживување на младенчината, и дека подоцна мајките нема да имаат доволно телесна маст за да го произведат млекото потребно за да ги нахранат преживеаните млади за време на потоплиот период без мраз“, рече зоологот Стивен Амструп, главен научник во Polar Bears International.

„Тековната состојба не е добра, но ако почнеме да се однесуваме одговорно како општество, тогаш сè уште постои надеж за заштита на поларните мечки“, додаде тој.

Овие откритија се совпаѓаат со претходните проекции дека доколку климатските промени продолжат до 2100 година, само неколку популации на поларната мечка ќе останат на многу далечен север.

Мразот е замрзната морска вода што лебди на површината на океанот, продолжувајќи да се топи во поларните сезони. Некои морски ледени формации лежат на Арктикот, што обезбедува важно живеалиште за дивиот свет, како што се поларните мечки, фоки и моржови.

Морскиот мраз што е формиран на Арктикот кој трае повеќе од една година, се намалува со брзина од околу 13% по деценија, откако сателитските слики започнаа со снимање кон крајот на 1970та година.

Извор: Index.hr

Advertisement