МакедонијаНовостиСветот на работникотСиндикат

СДСМ: Постигнат договор, следува зголемување на платите за 10% во јавниот сектор

   Време за читање 1 минута

Постигант е Договор со Синдикатот, Владата на СДСМ обезбедува покачување на платите во јавниот сектор за 10%.

После системско покачување на минималната плата на 20.000 денари дојдовме до усогласување на ставовите со синдикатите и за покачување на платите во јавниот сектор.

Во септември 2023 сите вработени во јавниот сектор ќе добијат покачување од 10% на постојните плати.

Ќе им биде исплатен и регрес (К-15) за 2023, во износ од 10.000 денари, кој ќе биде исплатен до крајот на оваа година.

Методологијата на плата која ќе се спроведува од март 2025, ќе се добива од просечна плата помножена со коефициент.

Во општиот колективен договор ќе се дефинира исплата на минимум К15 од во износ од 30% од просечната нето плата.

Ова е заедничко, важно и системско решение.

СДСМ работи на унапредување на работничките права и ефикасноста на јавниот сектор.