МакедонијаПравдаСиндикат

Синдикалната организација во Фондот за здравствено осигурување најави штрајк

   Време за читање помалку од минута

Синдикалната организација на Фондот за здравствено осигурување при САДУ најави предупредувачки еднодневен штрајк за 30.12.2019 година.

Причините за одржување на овој предупредувачки штрајк се најавеното потпишување на Колективниот договор и највеното покачување на платите само на дел од вработените кое според нас е дискриминирачко, незаконски и неуставно, како и игнорантскиот однос на Директорот на Фондот кој воопшто не сака да го слушне синдикатот и неговите барања, а најавува потпишување на Колективен договор.

Синдикалната организација на Фондот за здравствено осигурување при САДУ бара покачување на платите на сите вработени за 16% согласно покачувањето на минималната плата.

Доколку Директорите не се произнесат и доколку до следниот петок не изнајдеме заедничко прифатливо решение, вработените во Фондот ќе одржат еднодневен предупредувачки штрајк на 30.12.2019 година.