- Advertisement -
МакедонијаПравда

Таравари ќе побара скратување на полицискиот час и отворање на кафеаните по принципот „земи и оди“

Таравари ќе побара скратување - Работник
345views

Меѓуопштинскиот кризен штаб – Гостивар, денеска го одржа својот дванаесетти состанок, на кој релевантните институции известуваа за актуелната состојба со пандемијата „Ковид-19“.

Во гостиварскиот регион регистрирани се 3 нови случаи (во послединте два дена) на инфектирани со “Ковид-19“, со што вкупниот број заразени се покачи  на 17.

Advertisement

„За жал, имаме еден починат, излечени се 6 и имаме 10 активни случаи, од кои 6 во општина Гостивар и 4 во општина Врапчиште, додека вкупно се тестирани 202 лица“, информираше градоначалникот на Гостивар Арбен Таравари, во својство на претседател на Меѓуопштинскиот кризен штаб.

Тој подвлече дека ситуацијата е релативно стабилна, но дека претпазливоста на граѓаните и почитувањето на препораките од владата треба уште повеќе да се зголемат, особено по олеснувањето на мерките за изолација.

Advertisement

Една од препораките што произлегоа од денешниот состанок беше да му се предложи на Централниот штаб, полицискиот часо во работни денови да започне во 21 часот, а во викенди и државни празници од 15 часот.

Исто така, градоначалникот Таравари предложи кафеаните да работат според моделот „Земи и оди„ (шалтерка форма), исто како локалите кои продаваат храна.

Advertisement