- Advertisement -
МакедонијаНовостиПравдаСветот на работникот

Трансформација на работните односи во Македонија и Европа

Трансформација на работните односи - Работник
78views
ТРАНСФОРМАЦИЈА НА ПРОИЗВОДСТВОТО И РАБОТНИТЕ ОДНОСИ ВО ЕВРОПА И КАЈ НАС
Оваа недела имав можност и привилегија да учествувам на дводневна Меѓународна конференција на тема: „Preparing for the Cyber-physical Transformation of Manufacturing“, каде имав излагање на експертско ниво за сотојбите на пазарот на труд, синдикализмот и трансформацијата на производството во Македонија.
Со колеги од Полска, Литванија, Италија, Бугарија, Словачка и Шпанија разменивме мислења, анализи и визија за иднината на трудот и производството во Европа низ рамката на новиот бран на дигитализација и трансформација на економските и трудовите односи. Овие процеси иако се уште не се толку актиелни кај нас, сметам дека допрва ќе се соочиме со предизвиците на новата дигитализација ан економијата, а со тоа и на трудот. Ова може да има бројни негативни аспекти особено за вработените, покрај одредени позитивни ефекти кои првично се препознаваат. Овде, пред се мислам на губењето на работните места, слабеење на синдикатите, силен степен на флексибилизација на работните односи и дигитализација на работните места, каде „работата дома“ ќе биде еден од основните начини на работење, особено во непроизводните дејности.
проф. д-р Лазар Јовевски.
 

ТРАНСФОРМАЦИЈА НА ПРОИЗВОДСТВОТО И РАБОТНИТЕ ОДНОСИ ВО ЕВРОПА И КАЈ НАС

Оваа недела имав можност и привилегија да…

Advertisement

Posted by Проф. д-р Лазар Јовевски on Friday, January 15, 2021

Advertisement
Advertisement