Правда

Финска е единствената земја во Европа каде бездомноста е во опаѓање

   Време за читање 1 минута

Во Финска, нагло опадна бројот на бездомници. Причината е тоа што земјата го применува концептот „Прво домување“. Оние кои се погодени од бездомност добиваат мал стан – без никакви предуслови. 4 од 5 погодени луѓе на тој начин се враќаат во стабилен живот.

Во 2008 година можеше да се видат шаторски села и колиби кои стојат меѓу дрвјата во парковите во Хелсинки. Бездомниците граделе импровизивни домови среде главниот град на Финска. Тие беа изложени на тешки временски услови.

Од 1980-тите години, финските влади се обидоа да ја намалат бездомноста. Изградени се краткорочни засолништа. Сепак, долгорочните бездомници сè уште беа изоставени. Имаше премалку засолништа за итни случаи и многу погодени луѓе не успеаја да излезат од бездомништво: Не можеа да најдат работа – без адреса за домување. И без никаква работа, тие не можеа да најдат стан. Покрај тоа, тие имаа проблеми да аплицираат за социјални бенефиции.

Но, во 2008 година финската влада воведе нова политика за бездомниците: Таа започна да го спроведува концептот „Прво домување“. Оттогаш, бројот на засегнатите лица нагло опадна. И земјата е успешна: Таа е единствената земја на ЕУ каде што бројот на бездомници се намалува.