- Advertisement -
НовостиПравда

Царовска: Денес го славиме непоколебливиот феминизам кој се бори за сите девојки и жени

120views

Денес го одбележуваме феминизмот кој се бори за сите оние кои не можат се уште да се изборат за самите себе, рече министерката за образование и наука Мила Царовска во видео-обраќањето по повод Меѓународниот ден на жената 8 Март.

Министерката Царовска им оддаде почит на сите девојки и жени кои беа изложени на насилство во случајот „Јавна соба“.

„Нивната храброст јавно да проговорат ќе помогне заедно да се исправиме пред предизвикот. А наша обврска како Влада и институции е да обезбедиме заштита од злоупотреба на женските права сега и во иднина и оние кои тоа го прават да бидат изведени пред законот. Наша реалност мора да биде општество каде еднаквоста и недискриминацијата ќе бидат основни човекови вредности. Од ова не смееме никогаш да се откажеме“, посочи Царовска.

Потсетувајќи дека денешниот празник е во слава на непоколебливиот феминизам кој се бори за политичко организирање на жените, кој се бори за сите девојки и жени, за младите, за пензионерките, за работничките, за трансродовите лица, министерката Царовска рече дека најдобар начин да ги славиме генерациите феминистки пред нас е да ја продолжиме нивната борба во семејството, на улица, во институциите, во училиштата, укажа министерката.

„Затоа, клучен предизвик пред нас се реформите во образованието кои значат вложување во идни генерации кои растат со вредностите на родова еднаквост, солидарност и ненасилство. За еднакви можности, за силни и солидарни девојки и жени!“, рече министерката Царовска во видео – обраќањето.