ПравдаСветот на работникот

Шкријељ: На мајките чие породилно отсуство истекува им се продолжува и тоа е платено

   Време за читање помалку од минута

Во соработка со Министерството за здравство и Фондот за здравствено осигурување е донесена уредба со законска сила во делот на Законот за работни односи што вели дека сите оние мајки чие породилно отсуство истекува од моментот на прогласување на вонредната состојба, а тоа е 18 март, тоа им се продолжува и е платено породилно отсуство, значи ФЗОМ го сноси трошокот. Самата процедура за продолжување на отсуството, како и во редовни услови се спроведува преку ФЗОМ, информира денеска дополнителната заменик министерка за труд и социјална политика Санела Шкријељ.

Повеќе прочитајте на бриф.мк