Синдикат за угостителство и туризам: Вториот бран на Ковид – 19 уште повеќе ќе ги погоди овие сектори

Од блиски извори на синдикатот за угостителство и туризам – СУТ, во рамките на Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија

Прочитај повеќе

Ангеловска – Денај: Мерките за сузбивање на сивата економија во Македонија даваат резултати

Албанија ги препознава и сака да ги искористи успешните мерки за сузбивање на сивата економија кои ги применуваме. За мерките МојДДВ

Прочитај повеќе

Ангеловска: Преку низа мерки работиме на сузбивање на сивата економија, ова го поздрави и ММФ

Преку низа мерки се работи на сузбивање на сивата економија во земјава. Ова го увиде и поздрави и Меѓународниот монетарен

Прочитај повеќе

Пониски цени за закуп на тезга или протест, се заканија пазарџиите

Пазарџиите бараат од организаторите на пазарите да ги намалат цените за закупнина на тезгите. Тезгаџиите предупредуваат дека доколку не бидат

Прочитај повеќе

Економскиот раст ќе забрза, сузбивањето на сивата економија ќе ја подобри бизнис климата, оценува ММФ

Eкономијата влезе во период на солиден раст и стабилност, додека следната година се очекува растот да забрза. Реформите со цел

Прочитај повеќе

Кога губи сивата економија добиваат сите, вели Ангеловска

Сите мораат да имаат ист третман, а најважно во плаќањето на јавни давачки, вели министерката за финансии Нина Ангеловска во

Прочитај повеќе

Сивата економија го стеснува минималецот

Најавите за раст на минималната плата никако да почнат со реализација. Владините претставници и бизнис-заедницата се уште дебатираат околу можностите

Прочитај повеќе

Работниците кои се непријавени се дел од сивата економија

Процесот на приватизација, долгата транзиција и состојбите во посттранзицискиот период наметнаа нови квазистандарди во економиите на земјите што произлегоа од

Прочитај повеќе

Премиерот Заев: Од 1 јули стартува мерката „Мој ДДВ“ за враќање 15% од ДДВ на граѓаните, затоа што зборот важи

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, министерот за финансии Драган Тевдовски, и директорката на Управата за јавни

Прочитај повеќе

Намалување на невработеноста кај младите е една од реформите на ПЕР 2020 – 2022 година

Реформи во насока на намалување на невработеноста кај младите, подобро поврзување на домашните компании во меѓународните синџири на вредности и

Прочитај повеќе