ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Ако сакате да заработувате повеќе во Македонија, би требало да се насочите кон овие сектори

   Време за читање 2 минути

Просечната нето плата во мај изнесувала 36,465 денари, објави денеска Државниот завод за статистика. По тој повод, нашата редакција реши да ги анализира топ петте најплатените сектори и дејности коишто спаѓаат во нив.

Несомнено, на прво место е секторот Информации и комуникации, со просечна плата од 70,703 денари. Овој сектор го зазема првото место најмногу поради дејноста Компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности, каде платата изнесувала дури 90,536 денари или над 1,400 евра. Втора најплатена дејност е Телекомуникации со плата од 52,386 денари.

На второ место е секторот Финансиски дејности и дејности на осигурување, каде во мај платата изнесувала 53,792 денари. Во склоп на секторот, најплатените дејности се Финансиско услужните дејности, освен осигурување и пензиски фондови – 56,217 денари и дејноста Осигурвање, реосигурување и пензиски фондови, освен задолжително социјално осигурување, во која платата изнесувала 49,171 денар.

Секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација со плата од 48,302 денари е на третото место на листата на најплатени сектори. Во секторот, најплатена е дејноста која го носи неговото име со плата во истиот износ.

Стручни, научни и технички дејности е секторот кој со плата од 45,980 денари го зазема четврото место на листата. Најплатени дејности во склоп на секторот се Управувачки дејности; советување во врска со управувањето – 59,562 денари и Останати стручни, научни и технички дејности – 58,834 денари.

На последно петто место е секторот Други услужни дејности со просечна плата од 45,847 денари. Во овој сектор, титулата најплатени дејности ја носат Дејности на организации врз база на зачленување – 51,375 денари и Други лични услужни дејности, каде платата изнесува 41,100 денари.

 

Бобан М. Илијевски

Новинар за работни односи, кариера и човечки ресурси

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *