ИНТЕРВЈУ| Ристовски: Посебен акцент кај нестандардните форми на вработување треба да се стави на заштитата на работниците и социјалното осигурување

Новите технологии наметнаа нови професии, а со тоа се појави и потребата од нови форми на вработување и нивно регулирање.

Прочитај повеќе

„Ти висам врз главата“ алатката никогаш нема да ја зголеми продуктивноста на работникот

Автор: Бобан Илијевски Сигурно сте слушнале за терминот „микроменаџирање“, а верувам и дека многумина од вас го имаат искусено и

Прочитај повеќе

„Многу грешат компаниите кои наведуват минимална плата за работни места каде што платата реално би требало да биде повисока“

Јас сум од оние менаџери за човечки ресурси кои сметаат дека транспарентната плата е најдобро решение, вели Билјана Чкламовска, професионалец

Прочитај повеќе

ПОТКАСТ: На што треба да обрнете внимание при интервју за работа? Како да одговорите на „Колкава плата очекувате?“ Конкретни насоки за CV…

Нова епизода или девета по ред на „Работник Поткаст“. Гостинка во оваа епизода е Билјана Чкламовска, HR/Compliance Manager или подобро

Прочитај повеќе

Неопходни се нови форми на договори за вработување за регулирање на конкретни професии

Дигитализација ги започна, а пандемијата ги забрза новите процеси на пазарот на трудот. Се повеќе се појавуваат нови професии кои

Прочитај повеќе

Најгорливите проблеми на работниците излегоа на површина, но ние некако не ги гледаме… се‘ уште (АУДИО-КОЛУМНА)

Автор: Бобан Илијевски Нова аудио-колумна на Бобан Илијевски на тема „Напредокот на процесите во областа на работните односи“. Транскрипт од

Прочитај повеќе

(Анкета) 22,6 % од македонските граѓани им даваат приоритет на платите, 19,9 % на меѓучовечките односи

Пандемијата насекаде низ светот ги поттикна луѓето да ги приспитаат своите „работни приоритети“, односно да ги утврдат нешатата коишто им

Прочитај повеќе

Што е пробна работа и како е регулирана во Законот за работните односи?

Постојат дилеми околу тоа што е пробна работа и како истата е уредена во Законот за работните односи. За таа

Прочитај повеќе

Кога ќе пораснам да станам ПРОГРАМЕР: 1,361 евро изнесува програмерската плата; текстилците се‘ уште се далеку под просекот

Просечната исплатена нето плата за септември месец изнесува 32,553 денари. Ова го покажуваат најновите податоци на Државниот Завод за статистика

Прочитај повеќе

Ти работи за минимална плата, стекнувај вештини, па (ќе) ти ја зголемам во иднина – најпопуларна реченица на газдите

Автор: Бобан Илијевски Познавачите на пазарот на труд во Македонија велат дека се случува еден парадокс – работниците кои немаат

Прочитај повеќе