- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Анализа: Зголемувањето на минималната плата носи отказни решенија

АНАЛИЗА: (Не)достижно сценарио - Работник
185views

Првата асоцијација кога ќе се спомне терминот минимална плата потсетува на некоја синдикална организација која таинствено е поврзана со актуелната власт, одреден временски период прави разни собири и протести со намера да ги заштити правата на работниците, а после извесен период буквално ги нема никаде. Таквите организации можеби се последниот сегмент од социјалистичкиот период и будат одредено ниво на енергија кај повозрасната популација. Овој ендемски вид е тотално промашена инвестиција во модерното капиталистичко уредување и нивните политики и залагања се целосно погрешни и не ги следат актуелните случувања. Единствениот бенефит од нивното постоење е тоа што нивните членови добиваат “канта сирење”, за која не се свесни дека ја имаат 10 плати претплатено преку синдикалните месечни задршки. Вистинско чудо е како сеуште функционираат овие организации и кој стои позади нивната правна формација. Можеби подобра формулација е чии интереси бранат и за какви цели се инфилтрираат во дневната политичка сцена?

Повеќе на Пари.мк