- Advertisement -
Наука

Астрономски настани што нѐ очекуваат во јули

291views

Љубителите на астрономијата треба да бидат подготвени за јули затоа што во овој месец на небото ќе има што да се види. Поточно, се очекуваат три поголеми астрономски настани во јули, и тоа затемнување на Месечината, метеорски дождови и приближување на Сатурн и Јупитер до Земјата.

Затемнувањето на Месечината се очекува на 5 јули и тоа ќе биде видливо од Северна Америка, Јужна Америка и од Африка. Според „Тајм енд дејт“, затемнувањето нема да биде видливо од Македонија. За време на затемнувањето, над Месечината ќе се создаде сенка поради несовршената поставеност на Сонцето, Земјата и Месечината таа ноќ.

Advertisement

Повеќе прочитајте на факултети.мк

Advertisement
Advertisement