ЕкономијаМакедонијаНовости

Буџетот за 2021 година е фокусиран на спас на работните места, вложувања во здравството и реализација на капитални инвестиции

135views

Предлог Буџетот за 2021 година, усвоен од Владата предводена од СДСМ и доставен во палраментот содржи прецизни проекции за ефикасно справување со пандемијата на коронавирусот и се фокусира на спас на работните места, вложувања во здравството и реализација на капиталните инвестиции.

Реализација на Буџетот е насочена кон заштита на здравјето на граѓаните, стопанството и работните места, понатаму кон забрзување на процесот на ревитализирање на економијата и зајакнување на конкурентноста, како и забрзување на растот по завршување на фазата на ревитализација.

Согласно приоритетите Владата се фокусира на реализација на капиталните инфраструктурни проекти во патната и железничката инфраструктура, енергетската и комуналната инфраструктура, како и капитални инвестиции за подобрување на условите во здравството, образованието, социјалниот систем, земјоделството, заштитата на животната средина.

Вкупните приходи на Буџетот на Република Северна Македонија за 2021 година се планирани на ниво од 212,6 милијарди денари, што е за 8,3% повеќе во однос на вториот Ребаланс 2020 година, додека планираните расходи изнесуваат 247,5 милијарди денари и се за 2,1% помали во однос на вториот Ребаланс 2020 година.