Вакцината против грип, првпат после 15 години ќе биде достапна во месец октомври или ноември

Директорот на Институтот „Торлак“, Вера Стоиjковиќ, за РТС изјави дека „Торлак“ ќе произведе 100.000 до 150.000 дози вакцина против сезонскиот грип, а по добивањето на лиценцата за маркетинг на Агенцијата за лекови, таа ќе биде достапна за граѓаните во текот на октомври или почетокот на ноември.

По 15 години, Институтот Торлак повторно произведува сезонска вакцина против грип. Тие се борат со грипот, но и со ковидни инфекции. Од почетокот на епидемијата, тука се тестирани над 100 илјади граѓани.

Во посета на РТС секојдневно, директорот на Институтот „Торлак“, д-р Вера Стоиjковиќ, рече дека за да се започне со производство, требало да се биде упорен и да има желба да се заврши процесот. Taa вели дека „Торлак“ претходно произведувале вакцина против грип од 1962 до 2005 година.

Имаше потреба да се усогласат производствените капацитети со добра производна практика, така што од 2005 година „Торлак“ заедно со Министерството за здравство влегоа во реконструкција на производните капацитети.

После тоа, од 2009 година, „Торлак“ се приклучува на проектот за глобален акционен план за производство на вакцина против грип од страна на СЗО и влегува во тој процес заедно со 14 земји низ целиот свет, рече д-р Стоиoковиќ. Според неа, Србија е една од трите земји што го завршиле проектот, ја совладале технологијата и излегоа со вакцина против грип.

Тривалентна вакцина безбедна за употреба

„Направени се тестови и докажано е дека вакцината против грип, која е тривалентна, поделена и неактивирана – е безбедна за употреба, ефикасна и покажа имуногеност кај човечката популација“, рече директорот на „Торлак“.

Таа вели, според производниот план, „Торлак“ ќе произведе 100.000 до 150.000 дози вакцина, а по добивањето на лиценца за маркетинг од Агенцијата за лекови и медицински помагала, таа ќе биде достапна за граѓаните на Србија во текот на октомври или почетокот на ноември.

Вакцината е тривалентна, содржи три видови на вирус на грип, а во сите фази немаше сериозни несакани ефекти, но благи, кои се рефлектираат во појава на црвенило, благ оток и поблага телесна температура.

„Торлак“ во борба со ковид

Институтот уште од почетокот е вклучен во борбата против вирусите, вели д-р Стоиjковиќ и додава дека имаат четири национални лаборатории.

„Го следиме грипот секој ден и во таа работа се соочивме со месец март. Во тоа време правевме мал број тестови, а потоа 350 во текот на денот, а денес дојдовме до 1.000 до 1.500 анализи на ден со различна организација“, рече директорот на „Торлак“.

Од 227 вработени, 26 се здобиле со инфекција, истакна д-р Стоилковиќ и додаде дека не станува збор за пренесување на инфекцијата од работното место, туку биле контакти од приватна природа.

Извор: rts.rs