Правда

Голема загаденост на Балканот

   Време за читање помалку од минута

Најзагадени градови утрово во Македонија се Тетово, Гостивар, Струмица и Битола.

Воздухот во овие градови е екстремно загаден, додека средно загаден е воздухот во Кичево, Кочани, делови од Скопје и Куманово. На светско нив, денеска Скопје е 24 – ти најзагаден град во светот.

Од балканските градови, утрово Сараево е 4-ти најзагаден град во светот. Според податоците на истражувачкиот институтот за мерење и процена на здравјето при универзитетот во Вашингтон. Србија, Босна и Херцеговина и Хрватска се наоѓаат меѓу десетте европски држави со најголема стапка на смртни случаи поради загаденоста на воздухот, објавија 24 вести.