ПравдаСветот на работникот

Законот за заштита и безбедност при работа не го дава посакуваниoт резултат

   Време за читање 1 минута

Македонија е земја на небезбедни работни места. Законот за заштитита и безбедност при работа и по 12 години го нема дадено посакуваниот резултат, бидејќи бројот на смртни случаи од година во година е поголем. Непходно е ново законско решение, подигнување на свеста и социјален дијалог апелираа учесниците на регионален форум за безбедност и здравје при работа.

„Македонија не е безбедно место за да се работи, сѐ уште е земја каде што работното место е предмет на поткусурување, предмет на договарање и предмет на правење компромиси таму каде што нетреба да се прават. Ако забележите просечно еден неделно ни гине на работно место, а во исто време не зборувам на професионално заболените луѓе“, рече Милан Петковски- Претседател на здружение за заштита при работа.

Според организацијата на работодавачи секое носење на законско решение без негова вистинска имплементација нема да даде резултат во оваа област, објави АлсатМ.

Целосниот текст прочитајте го тука