Занимливости

ЗАНИМЛИВОСТИ НА ДЕНОТ

Занимливости на денот - Работник
138views

Дали сте ги знаеле следниве интересни факти?

– Грчкиот филозоф Аристотел верувал дека улогата на мозокот е да го разлади духот.
– Машките морски којнчиња можат да забременат.
– Познатиот гангстер Ал Капоне, во еден од бројните обиди да им се допадне на луѓето за време на големата депресија, отвори народна кујна каде се служеше бесплатна супа.
– Бувовите се единствените птици што трепкаат со очните капаци од доле према нагоре.
– Камшиците прават пукачки звук бидејќи нивниот врв се движи побрзо од звукот.
– Во САД, просечно се јаде 720 хектари пица секој ден.
– Најмладите родители во историјата имале осум и девет години, а живееле во Кина во 1910 година.
– Мувата живее во просек околу еден месец.
– На свадбата на Лоренцо Величествениот (1449–1494), фирентински владетел и поет, покровител на уметниците, во 1469 година, освен разните солени закуски, се сервирале и 1.700 килограми колачи.