- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

За приватниот бизнис најважно е исполнување на работните обврски, а не етничката припадност

За приватниот бизнис најважно - Работник
330views

За прв пат се вметнува принципот за рамномерен регионален развој и за диверзитет и инклузивност за сите општествени категории во приватниот сектор врз основа на правична и адекватна застапеност по етничка, полова, религиозна расна или било која друга основа.

Определен број вработувања по етнички клуч приватниот сектор нема обврска да реализира, но ако некоја приватна компанија аплицира за парични средства односно субвенции, тогаш ќе треба да биде задоволен и етничкиот принцип. Од Бизнис конфедерацијата апелираат оперативниот план да е дизајниран за сите граѓани зашто бизнисот пред се бара работата да му биде завршена независно кој работник од која етничка заедница доаѓа а му е битно вработениот да има стручност, вештини, мотивација , компетитивност и образование.

Приоритет ќе имаат работниците кои го изгубиле своето работно место поради ковид 19 пандемијата, потоа најдолго невработените лица , и најтешко вработливите лица.

Од ДУИ се пофалија дека оваа мерка им била изборно ветување за вработување на Албанци во приватниот сектор согласно принципот на правична застапеност од 25 проценти.

Извор: Канал 5