ПравдаСветот на работникот

Зошто приватните фирми би сакале да го вработат вишокот од јавниот сектор?

   Време за читање помалку од минута

Владата работи на пакет-мерки што ќе им ги понуди на вработените од јавниот сектор, кои ќе бидат идентификувани како прекубројни, за да заминат во приватни фирми. Сепак, се наметнува прашањето зошто приватните фирми би сакале да ги вработат овие луѓе кои и за државата се вишок.

Дискутабилно е колку ќе биде успешна владината иницијатива за префрлање на прекубројните вработени од јавниот во приватниот сектор за што ќе нуди одредени поволности. Владата најави дека сè уште работи на моделот со кој вработените од јавниот сектор, кои ќе бидат идентификувани како непотребни, ќе му бидат понудени на приватниот сектор. Професорот по администрација Темелко Ристески, пак, вели дека приватните фирми за никакви субвенции нема да преземат неработници, објави Радио Слободна Европа.

Целосниот текст прочитајте го тука