- Advertisement -
Правда

Измените на законите за основно и средно во понеделник пред пратениците

243views

Во понеделник се очекува Собранието да ги усвои работните тела. Партиите вчера постигнаа консензус за нивната поделба, додека во текот на денот ги одредија составите. Во Комисијата за избори и именувања, мнозинството и опозицијата се судрија околу составот на Комисијата за локална самоуправа и членувањето на  пратеници кои не се организирани во пратенички групи. СДСМ ќе претседава со 8 собраниски комисии, вклучувајќи ги Комисијата за избори и именувања, Комисијата за политички систем, Комитетот за образование и Комисијата за одбрана и безбедност.

ВМРО-ДПМНЕ ќе ги има главно доверливите комисии, како што се таа за следење на комуникациите и Комисијата за надзор на работата на безбедносните служби. Опозицијата ќе раководи и со Комисијата за надворешна политика како и со Финансии и Буџет.

ДУИ ќе ги има Уставната комисија, Комисијата за европски прашања и Комисијата за здравство, каде за претседател е предложен Арбен Зибери, кого Филипче го разреши од функцијата на директор на Центарот за јавно здравје во Скопје. Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива ќе претседава со Комисијата за труд и социјална политика и Анкетната комисија за слобода и права.

На дневен ред ќе биде и прогалсувањето на  вонредната состојба претходно објавена од претседателот. За одобрување потребен е консензус од 2/3, додека првиот човек на Собранието, Талат Џафери вели дека мнозинството треба да се посвети на обезбедување на потребните гласови.

Од понеделник ќе се расправа за предлог- измените и дополнувањето на Законот за основно и средно образование, со цел да се прилагоди образовниот процес кон условите и протоколите против Ковид-19.

Извор: АлсатМ