Колку навистина се ценат фармацевтите и како често се случува да работат како продавачи во аптеките!?

Порано имаа звање дипломиран фармацевт, а денес по студирањето и поминати пет години на Фармацевтскиот факултет добиваат звање магистер по фармација. Потоа им претстои период на пракса, а потоа полагање државен испит и стекнување на потребното искуство во аптека или како стручен соработник во фармацевтската индустрија.

Нивните примања се несоодветни, несразмерно ниски во однос на обемот на работа што ја извршуваат, а нивниот социјален статус е далеку од оној што им припаѓа.

Три аспекти на проблемот

На пазарот има се помалку фармацевти кои успеале да се вработат во една од подобрите фармацевтски компании и да земат соодветна плата. Затоа, не треба да не чуди што работата на фармацевт е една од најретките.

Проблемот со недостигот од фармацевти расте од година во година, а е покомплексен отколку што навистина се мисли. Во својата структура има професионални, социолошки и економски аспекти кои заедно водат до состојбата во која се наоѓаат тие моментално.

Ниту платите не се добри

Според  мислењето на експертите, стручниот дел на проблемот се однесува на тоа што дипломираните фармацевти се практично преквалификувани за работата што ја вршат.

Станува збор за стручни лица образовани на ниво на доктори и инженери, а во фармацијата главно се занимаваат со комерцијална продажба. Народот е осиромашен, повеќе од 60% од пациентите се пензионери, каде фармацевтите во работа со нив стануваат продавачи, соговорници, психолози, а најмалку она за што биле обучени – фармацевти. Тука настанува заситеноста на персоналот и тоа е социолошкиот аспект на овој проблем.

Голем број фармацевти ја напуштија државата, некои дури велат дека четвртина од нив имаат диплома, а најмногу одат во Скандинавија, каде оваа професија е многу поценета и подобро платена. Покрај тоа, треба да се запомни дека речиси 90% од фармацевтите се жени. Тоа всушност значи дека не е лесно да се „покријат“ бременоста и породилното отсуство, а проблем е и цената на лекот, која не е единствена, бидејќи влијае и на платите во овој сектор.

Проблемите со кои се соочуваат дипломираните фармацевти се сериозни, конкретни и не така лесно решливи. Дополнително, Фармацевтските факултети со години се на врвот на листата на високообразовни институции со најголем број пријавени кандидати.

Студентите се запишуваат, и покрај сé, со голема надеж дека состојбата во оваа област на општеството ќе се промени до крајот на нивните студии.

Извор: Вработување.мк

Фото: Freepik