Колку плата заслужувате во 2023 година?

Како да одговорите на прашањето „Колкава плата очекувате?

Нова година, нови цели и планови, а можеби и нова работа? Доколку размислувате за промена на работното место или за преговори за повисока плата на сегашното, би требало да се подготвите и да знаете колку плата да побарате. Правило број 1: Информирајте се, за да не бидете премногу скромни во барањето, или пак премногу амбициозни.

Како да преговарате за плата?

Експертите генерално советуваат прво да избегнувате да ја наведувате точната сума. Ако ја наведете сумата премногу ниска, ќе биде тешко да се поправи подоцна. Ако побарате премногу  менаџерите за човечки ресурси може да се обратат кај друг кандидат кој очекува помала плата.

Наместо тоа, можете да одговорите на прашањето со враќање на топката на соговорникот. Бидете љубезни и испитувачки: „Би рекол/а дека надоместокот е важен аспект на работата и мора да биде прифатлив за двете страни. Со оглед на тоа што управувате со човечки ресурси и како такви знаете што компанијата има да понуди, би сакал/а да го слушнам вашето мислење за опсегот на плати погоден за оваа позиција“.

Што ако другата страна инсистира на сумата?

Интервјуерот може да го повтори прашањето и да инсистира да го наведете износот. Во тој случај, бидете подготвени да одредите опсег врз основа на податоците што сте ги собрале.

Бидете јасни за минималниот износ што го очекувате. Направете го на дното на опсегот и не отстапувајте од него.

Извор: Вработување.мк