ПравдаСветот на работникот

Коронавирусот затвора и фабрики: Прекинато производството во Тојота

   Време за читање помалку од минута

Производството во фабриките на Тојота во Кина е прекинато до 10 февруари, а причината за тоа е опасноста од ширењето на Коронавирусот.

Производстовото е прекинато во погоните во градовите Тјенџин и Гуанджоу, каде годишно се произведуваат повеќе од 600,000 автомобили. Тие фабрики моментално не работат поради празникот.

Се планира со работа да се продолжи на 3 февруари, но поради ширењето на коронавирусот датумот е променет, пренесува Вечерни лист.

Тојота одлучила Кина да донира медицински маски и друга опрема за пружање на прва помош, во вредност од 10 милиони јуани (околу 1,4 милиони долари). Производстото во двете фабрики на мотори во Кина претходно го прекинала и Хонда.