ЕкономијаМакедонијаНовости

КОЈ РЕАЛНО ЗЕМА ТОЛКУ ПАРИ? Просечната плата стигнала до 41.085 денари

   Време за читање 1 минута

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во април 2024 година, изнесува 41 085 денари.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во април 2024 година, во однос на април 2023 година, изнесува 113.7.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Образование (21.8%), Земјоделство, шумарство и рибарство (18.6%) и Информации и комуникации (18.0%).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Земјоделство, шумарство и рибарство (6.3%), Информации и комуникации (5.7%) и Транспорт и складирање (4.9 %).

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во април 2024 година, изнесува 61 703 денари.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во април 2024 година, во однос на април 2023 година, изнесува 113.9.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Образование (22.2%), Земјоделство, шумарство и рибарство (19.0%) и Јавна управа и одбрана; задолжително социјално осигурување (17.7%).

Зголемување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Земјоделство, шумарство и рибарство (6.4%), Транспорт и складирање (5.0%) и Информации и комуникации (4.8%).