- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Бројката на невработени лица од 55 до 59 години е над 20,000. Како овие луѓе ќе дојдат до работа?

Во Германија минатата - Работник
140views

Податоците на Агенцијата за вработување за месец март 2021 година покажуваат дека според возраста, најмногу без работа се лица од 55 до 59 години – 20,177 лица. Блиску до нив се лицата на возраст од 50 до 54 години, од кои 16,823 лица биле невработени. Трети се лицата од 60 години па нагоре – 16,510. Од друга страна, невработеноста според општините, во март месец најмногу забележала раст во Скопје, Тетово, Куманово и Гостивар, а најмал раст во Кратово, Демир Хисар и Валандово. 

Според податоците од Агенцијата за вработување, заклучно со 31 март имало 145, 327 невработени, од кои гледано според возраста на невработените, 3,164 се на возраст од 15 до 19 години; 14,260 од 20 до 24 години; 15,331 од 25 до 29 години; 14,704 од 30 до 34 години; од 35 до 39 години, невработени биле 13,803 лица; 14673 од 40 до 44 години; 15,882 од 45 до 49 години; 16,823 од 50 до 54 години; 20,177 од 55 до 59 години, додека од 60 години па нагоре 16,510 лица биле невработени.

Advertisement

Гледано според податоците од центрите за вработување во 30 -те општини на територија на Македонија, најмалку невработени има во Кратово – 650, Демир Хисар – 827 и Валандово – 960 невработени. Од друга страна, најмногу невработени има во Скопје – 28,112, Тетово 19,057, Куманово – 15,470 и Гостивар – 10, 740 невработени.

Владата го донесе Оперативниот план за вработување за 2021 година кој предвидува обука и доквалификација на невработените, меѓу другите мерки. 

Advertisement
Advertisement

„Невработените лица ќе посетуваат обуки што ќе траат три месеци за што ќе добиваат месечен надомест во износ од 9 000 денари, а обучувачите по 30 000 денари. Откако обуката ќе заврши лицата ќе се стекнат со соодветни вештини и знаења во наредните 10 месеци тие ќе обезбедуваат грижа за лицата со попреченост и лицата со хронични болести и за тоа ќе добиваат месечен надомест од 30 780 денари. Со оваа мерка планирано е да бидат опфатени 150 лица“, појасни Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска. 

Извор: Агенција за вработување

Бобан Илијевски

Фото: energepic.com/Pexels

Advertisement