- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Невработеноста во Германија се зголеми првпат од 2013 година

Германија - Работник
147views

Пандемијата на коронавирусот предизвика зголемување на невработеноста во Германија, првпат од 2013 година.

Минатата година, во просек, бројот на невработени се зголеми за 429.000, достигнувајќи 2,7 милиони луѓе, соопшти Федералната агенција за труд (БА).

– Растот на бројот на невработени од пролетта се уште се чувствува, изјави шефот на БА, Детлеф Шеле.

Тој посочи дека последиците од пандемијата на Ковид-19 и преземените мерки се уште се многу видливи.

– Стабилизирачкиот ефект на скратеното работно време обезбеди работни места и спречи уште поголема невработеност, објасни Шеле.