Не им кажувајте на децата дека Дедо Мраз постои – еве зошто!

Бајката за Дедо Мраз е една од најпознатите во светот. И додека некои мислат дека е добро да се верува во таа магија, еден психолог вели поинаку.

– Возрасните не треба да ги лажат децата за Дедо Мраз. Кога детето го поставува прашањето дали е вистински или не, тоа веќе е во фаза кога ја разликува реалноста од измислените ликови. Кога детето ќе ја достигне таа развојна фаза, не е корисно ако лажеме за измислен лик како Дедо Мраз – изјави Амане Шахајан за „The Conversation“, истакнувајќи кога, според неа, не е во ред да се продолжи со приказната за вистински Дедо Мраз.

Психолозите додаваат дека:

– Не треба да ги лажете своите деца затоа што ги поттикнувате да веруваат во морално двосмислена лага. Јас самата, кога дознав како дете дека моите родители ме лажат за Дедо Мраз, се прашував дали ме лажат и за други работи – вели таа.

На оваа тема коментираше и психологот Аманда Гумер, нудејќи го следниот совет:

„Полесно е да се потврдат нивните сомнежи кога ќе почнат да поставуваат прашања, отколку да ја откријат вистинската вистина од ведро небо. Објаснете му на детето дека иако Дедо Мраз не е тој, донесувајќи ги подароците, тоа е сепак вистинска порака за Божиќ како празник на мирот и љубезноста. Можете да ја ублажите вистината со тоа што ќе му кажете на вашето дете дека верувате дека Божиќ е најмагичното време во годината“.

Фото: Canva