- Advertisement -
Наука

Нова студија открива колку човечки години има едно куче

793views

Сите сме слушнале дека една година живот на куче е еднаква на седум години живот на човек. Митот постои долго време без никаков доказ.

Сега истражувачи од Медицинската школа при Универзитетот во Сан Диего, Калифорнија, создадоа нова формула која многу поточно ја пресметува возраста на кучињата. Формулата се заснова на променливи шеми на метил групи кај геноми на кучиња и луѓе.

Advertisement

Земени се предвид степенот и локацијата на овие хемиски ознаки додека тие стареат и се отфрла правилото 1:7. Научниците велат дека не само што се руши мит, туку и може да се обезбеди корисна алатка за ветеринарите и сето ова да послужи за процена на опциите за интервенции против стареењето.

Повеќе прочитајте на факултети.мк

Advertisement
Advertisement

Advertisement