- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовости

Нови рестрикции ќе бидат погубни за економијата

Нови рестрикции - Работник
295views

Нови рестрикции ќе бидат погубни за економијата. Според стопанственциите ако пред  новогодишните празници кога бизнисот има големи заработки се донесат нови ограничувања, економијата тоа нема да го издржи, а бројот на невработени ќе порасне. Според пресметките во трите квартала, обемот на работа во одредени дејности е намален до 40 проценти.

Според бизнисмените единствено добро во овој период е тоа што парите граѓанте ќе ги остават во домашниот туризам, затоа што сместувачките капацитети во земјава пред празниците се исполнети максимално.

Најлошо ќе поминат оние бизниси кои поради пандемијата се затворени цела година. Долго време нема да можат да се опорават, а ако сакаат да го пренаменат бизнисот ќе им бидат потребни многу пари.  

Извор: Сител