ЕкономијаМакедонијаНовости

Од осум фирми присилно се наплаќал данокот на солидарност, а оствариле приходи над 10 милиони евра

   Време за читање помалку од минута

И покрај негодувањата, најголемите компании во Македонија го платија данокот на солидарност. Во буџетот се влеаа 3.029.424.379 денари, а присилна наплата има само за осум компании. Директорката на УЈП, Сања Лукаревска, посочува дека најголем дел од даночните обврзници си ја исполниле обврската.

Платиле 149 компании во соодветен рок, а присилна наплата има кај осум даночни обврзници. Присилната наплата е започната и завршена е кај седум. Кај една компанија платила такса и давачките за присилна наплата, а почнала да го плаќа и главниот долг“, кажа Лукаревска на брифингот со новинари

Обврзани да платат солидарен данок имаат 156 компании.

Данокот на солидарност, кој е замислен како еднократен данок се однесува само на најголемите компании. Овој данок ќе го плаќаат сите фирми што лани оствариле приход од над 10 милиони евра.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *