Наука

Пандемијата предизвикала екстремен пад од 17% на дневните глобални емисии на јаглерод

61views

Од пандемијата на коронавирусот излегува и нешто добро – многу луѓе не летаат и не се возат до работните места, што доведе до драстичен пад на емисиите на јаглерод.

Студија објавена во вторникот открива дека дневните глобални емисии на јаглерод во април биле за 17 отсто пониски отколку просечните дневни емисии во 2019 година.

Резултатите покажале дека просечните дневни емисии се намалиле за 18,7 милиони метрички тони јаглерод во однос на минатата година. Тоа е ниво на емисии кое може да се спореди со 2006 година.

Повеќе прочитајте на факултети.мк