Наука

Познат германски научник тврди: Човештвото не е подготвено за да ја заштити природата

234views

Зошто ни е толку тешко да го промениме нашето однесување? Германскиот филозоф Питер Слотердајк објаснува како ова е поврзано со климатската криза.

– Промената е модерно име за нешто што во класичната филозофија се нарекува постоење, бидејќи сè што е, не е дадено во стабилна, вечна форма, туку мора да стане она што е – вели германскиот филозоф Питер Слотердајк.

– Природата е самоменувачки ентитет. Сè што можеме да направиме е да продолжиме да „јаваме“ на бранот на промени – вели Слотердајк во интервју за „Дојче веле“.

Повеќе прочитајте на факултети.мк