Преседан: Работниците на Амазон го одржаа првиот штрајк во Велика Британија

Протестираат за платите и условите за работа

Работниците на Амазон штрајкуваат во Британија, пишува CNBC, а овој потег ја означува првата формална акција на работниците во оваа земја.

24-часовниот штрајк започна во средата, една минута по полноќ.

Се очекува штрајкувачите да протестираат во текот на денот пред локацијата на компанијата во Ковентри, централна Англија. Синдикатот GMB, кој ги претставува вклучените работници, рече дека очекува стотици вработени да одговорат.

Се вели дека персоналот е незадоволен од зголемувањето на платата од само 50 пени (56 американски центи) на час, што е еквивалентно на 5% и далеку под инфлацијата.

„Амазон“ воведе зголемување на платите минатото лето, но работниците во магацинот велат дека тоа не одговара на зголемените трошоци за живот.

Тие сакаат компанијата да плаќа минимум 15 фунти на час. Со други зборови, тие сакаат подобри услови за работа. Тие се пожалија и на долгото работно време, како и на „агресивното следење“ на вработените.

 

Фото: unsplash