МакедонијаПравдаСветот на работникот

Приватните лекари пред Уставен ја оспорија одлуката за наградување на здравствените работници во борбата со ковид-19: Или ќе има награди за секого, или за никого

88views

Здружението на приватните лекари преку нивен адвокат до Уставен суд поднело иницијатива за преиспитување на одлуката со која се наградуваат здравствените работници во јавното здравство кои се борат со ковид-19, пренесе СДК.

„Треба ли да потсетам дека и матичните доктори беа на прва борбена линија, докторите од Дебар направија скрининг на целото населениве. Или ќе има награди за сите кои учествувавме во борбата со ковид-19 или за никој“, рече на прес-конференцијата д-р Лили Чолакова-Дервишова, претседателка на Здружението на приватни лекари, кое брои околу 1.600 доктори.

Приватните лекари од земјава реагираат на две новини кои ги подготвуваат Фондот за здравствено осигурување и Министерството за здравство. За членовите на Здружението тие се неприфатливи и тие не се согласуваат со нивно воведување.