- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Проф. Николовски: Пандемијата направи тектонско поместување на пазарот на трудот

Проф. Николовски - Работник
147views

Пандемијата направи тектонско поместување на пазарот на трудот. Освен со заживувањето со кое треба да се вратат загубените работни места, пандемијата отвори можност за поинакви работни односи и за вештини кои претходно ги занемарувавме, вели професорот Димитар Николоски од Економскиот факултет во Прилеп, експерт за пазарот на трудот.

Според Николоски, се отвори можност за таканаречената ГИК-економија, што повлекува и нови мерки, а она што е најважно и што треба да го користиме како искуство од оваа криза  е тектонското поместување во самиот пазар на трудот. Вели дека пандемијата, во суштина, нѐ научи оти многу од оние вештини што претходно не беа толку ценети, како ИТ-вештините, дигиталната присутност, работењето на далечина…сега веќе многу добија на тежина.

Повеќе на Вечер