ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Само една третина од економските мерки се реализирани во 2020 година

Само една третина од економските мерки- Работник
65views

Една третина од економските мерки од ковид-19 програмата се реализирани до крајот на 2020. Една третина се всушност поволни и евтини кредити, за дел од мерките се чекаат законски решенија за реализација, а дел не се реализираа во целост, како што беше предвидено.

Заклучно со крајот на 2020 реализирани се речиси 279 милиони евра од економските мерки од ковид програмата, истанале од Владата за Р.С Европа. Минатата година Владата усвои четири пакети економска помош за сузбивање на последиците врз економијата предизвикани од ковид-19. Четирите пакети помош тежат околу една милијарда евра. Првите два пакети помош тежеа од 200 до 250 милиони евра, следниот пакет беше проектиран на 350 милиони евра, а четвриот е најтежок и е проектиран на нешто повеќе од 470 милиони евра. Четвриот пакет се уште се реализира, а дел од мерките доцнат оти законските решенија со кои се предвидува нивна реализација се во собраниска процедура.

Повеќе на Радио Слободна Европа

Advertisement