- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовости

Светска банка прогнозира раст на БДП во земјава од 3,6 отсто годинава и 3,5 во 2022

128views

Светска банка во најновиот извештај прогнозира раст на македонската економија годинава од 3,6 отсто и за наредната 3,5 отсто.
svetska bankaЗа земјите од регионот Светска банка предвидува раст на БДП годинава во Албанија од 5,1 отсто, БиХ 2,8 отсто, Бугарија 3,3 отсто, Хрватска 5,4 отсто, Косово 3,7 отсто, Црна Гора 6,1 отсто и Србија 3,1 отсто.

Во полугодишниот извештај „Глобал Економик Проспектс“ (Global Economic Prospects) прогнозата за раст на БДП во регионот е 4,4 отсто во Албанија, 3,5 отсто во БиХ, 3,7 во Бугарија, Хрватска 4,2 отсто, Косово 4,9 отсто, Црна Гора 3,9 отсто и Србија 3,4 отсто.

Според Светска банка растот во Западниот Балкан се очекува да се забрза до 3,5 отсто во оваа година, во услови на враќање на довербатааан потрошувачите и бизнисот, како и намалување на политичката нестабилност.