- Advertisement -
НовостиПравдаСветот на работникот

Секој вработен кој користел отсуство поради боледување или породилен одмор има право да го искористи неискористениот годишен одмор

Трудово право - Работник
5.99Kviews

Во практиката често се наметнуваат дилеми околу боледувањето, породилното отсуство и годишниот одмор.

Според трудовото законодавство, работникот кој користел боледување, или пак работничка која била на породилно отсуство имаат право да го искористат во целост годишниот одмор, доколку не го искористиле за време на боледувањето или за време на породилното отсуство.

Клучен е членот 141, ставот 4 од Законот за работните односи

Професорот по трудово право Лазар Јовевски нагласува дека ова право недвосмислено им следува на споменатите вработени.

Повеќе на Академик.мк