- Advertisement -
Правда

Сиромашни сме, а осми во светот по фрлање на храна

Сиромашни сме - Работник
210views

Со храната што ја фрламе можат да се нахранат 13.000 граѓани со три оброци дневно. И додека од една страна имаме вишок на храна, истовремено над 400.000 граѓани имаат проблем да обезбедат храна. За да се детектира проблемот и да се изнајдат начини како храната да им се стави на располагање на оние што ја немаат, вчера во Скопје се одржа конференција во организација на невладината „Новинари за човекови права“

Фрлената храна во нашата држава има потенцијал да нахрани 13.000 граѓани со три оброци дневно. И додека од една страна имаме висок процент на т.н. вишок на храна, истовремено над 400.000 граѓани имаат проблем да обезбедат храна. Поради недостигот на финансии овие граѓани во просек имаат по еден оброк во денот. Ова беше истакнато на вчерашната завршна конференција на проектот „Мобилизација на заедницата во борбата против гладот“ кој се реализира во рамките на „ВСС Ефект“ и има за цел да го детектира проблемот и да изнајдат начини како храната да им се стави на располагање на оние кои ја немаат, Пишува Вечер Прес.

Целосниот текст прочитајте го тука