Правда

Српските градови одбиваат Новогодишен дочек, бараат парите да се донираат

   Време за читање 1 минута

Благородните граѓани од Суботица во моментот собираат потписи за петиција во која се бара Богдан Лабан, градоначалникот и локалните власти да се откажат од прославата на Нова година на плоштадот и да ги потрошат тие пари за да им помогнат на тешко болните деца и возрасни, пишува Блиц.
Во петицијата, Да бидеме хумани – Нова година за нов живот, што кружат на социјалните мрежи, неколку граѓански организации, неформални групи и поединци кои ја иницираа акцијата, велат дека животот на нивните сограѓани зависи од донатори и текстуални пораки и бараат да се откажат концертите.

– На овој начин, надлежните во Суботица би дале пример за другите локални самоуправи да го сторат истото, да се откажат од забавата за новогодишната ноќ, да покажат хуманост и да им помогнат на оние кои имаат само една желба да преживеат.

Граѓаните предлагаат Лабан да формира посебен буџетски фонд за локалната самоуправа што ќе биде наменет само за лекување на болни граѓани.