- Advertisement -
Наука

Студијата кај глувци покажа дека окситоцинот спречува губење на меморијата во Алцхајмерова болест

Студијата кај глувци покажа дека окситоцинот спречува губење на меморијата во Алцхајмерова болест - Работник
546views

Окситоцин, хормон на задната хипофиза, честопати се нарекува љубовен хормон заради неговата улога во социјалната врска, репродукција и раѓање на деца. Но, овој хормон исто така може да влијае на нашата меморија.

Откриено е дека окситоцинот ја зајакнува или слабее ефикасноста на меморијата, во зависност од испитаните личности, а студиите за животни покажале дека во некои случаи хормонот има корисен ефект врз меморијата, пишува „The Conversation“.

Интересно е што, обдукциите покажаа дека луѓето со Алцхајмерова болест имаат повисоко ниво на окситоцин во области на мозокот поврзани со меморија – што значи дека покаченото ниво на тој хормон може да предизвика проблеми со меморијата. Но, од друга страна, наодите од неодамнешната студија кај глувци сугерираат дека окситоцинот може потенцијално да помогне во борбата против факторите што предизвикуваат проблеми со меморијата кај Алцхајмеровата болест.

Како окситоцинот ја подобрува меморијата?

Луѓето со Алцхајмерова болест имаат токсичен состав на природен пептид наречен бета-амилоид во мозоците. Овој пептид во својата нетоксична форма се смета дека е вклучен во регулирањето, заштитата и поправката на централниот нервен систем. Но, во својата токсична форма, бета-амилоидот на крајот може да формира наслаги (амилоидна плакета) во мозокот кои ја нарушуваат функцијата на мозочните клетки и ги уништуваат невроните, што доведува до губење на меморијата.

Студиите за животни и човечки клетки покажаа дека дури и краткорочната изложеност на токсичен бета-амилоид активира имунолошки одговор во мозокот. Погрешниот имунолошки одговор, каде имунолошкиот систем ги убива своите неврони, е поврзан со развојот на Алцхајмеровата болест.

Краткорочното изложување на токсичен бета-амилоид може исто така да ја намали можноста на синапсите за комуникација. Синаптичката пластичност, промена во јачината и ефикасноста на синапсите, игра важна улога во нашата способност да учиме и да памтиме.

Експертите третирале примероци од мозок на глувчето со токсичен бета-амилоид, а потоа заедно со токсични бета-амилоиди и окситоцин. Се покажа дека окситоцинот го спречува негативниот ефект на токсичниот бета-амилоид врз синаптичката пластичност. Но, кога научниците ги третирале примероците на мозокот само со окситоцин, откриле дека постапката нема никаков ефект врз подобрувањето на синаптичката пластичност.

Затоа, експертите заклучиле дека окситоцинот може да биде корисен како лек за губење на меморијата поврзан со когнитивни нарушувања, како што е Алцхајмеровата болест.

Недостатоци на студијата

Теоретски, запирањето на формирањето на токсични бета-амилоиди може потенцијално да спречи губење на меморијата и когнитивно опаѓање. Но, за жал, Алцхајмеровата болест е многу покомплексна од акумулацијата на амилоидните плаки во мозокот.

На пример, некои одлики на Алцхајмерова болест, како што се акумулации на бета-амилоид, се исто така пронајдени во мозоците на луѓе кои немаат никакви симптоми на заболување или развиле деменција. Ова покажува колку е исклучително комплексна болест.

Откриени се и други фактори, како што се протеинот тау и генетиката, кои играат важна улога во развојот на Алцхајмеровата болест – која не е истражена во овој случај.

Покрај тоа, животните и луѓето имаат различна физиологија и реакции на Алцхајмерова болест. Ниту еден животински модел што се користи за проучување на Алцхајмеровата болест не ги репродуцираше совршено симптомите на болеста што се појавува кај луѓето.

Ова значи дека овие позитивни резултати забележани кај глувци не мора да се потврдат и кај луѓето заради физиолошки разлики.

Извор: index.hr