ТВ24: Се полни јавната администрација, нови 2500 вработувања во последниве 5 години

2.500 нови вработени во јавниот сектор, отворени 55 нови институции под државна капа и над 110 милиони евра поголем трошок за плати на административците.

Ова е епилогот од реформата и кратењето на гломазниот државен апарат, која со децении е заложба на секоја влада до сега, но само пред избори. Анализата на Телевизија 24 покажува дека се останува на ветувања и стратегии на хартија – додека администрацијата како моќна гласачка машинерија само се полни.

Бројките од Регистарот на вработени во јавниот сектор покажуваат дека во 2016 година, од кога за прв пат јавниот сектор почна да се брои – таму работеле 129.653 лица. Последниот извештај пак за 2021 година покажува дека во јавниот сектор плата од буџетот земаат 132.088 лица.

Повеќе на ТВ24