- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Фасадери, ѕидари, тесари, но и инженери се пакуваат за Германија, Хрватска и Црна Гора

Градежните работници - Работник
731views

Отворањето на границите на земјите од регионот и од Европската Унија може да ги опусти градилиштата во нашата држава. Градежни работници од повеќе струки, но и градежни инженери и архитекти масовно се вакцинираат и го чекаат моментот кога ќе можат да заминат на работа во странство.

-Очекувањата се дека во текот на летото од земјата ќе заминат голем број градежни работници особено оние што го завршиле процесот со имунизација од коронавирусот. Најголемиот дел од нив ќе работат на градилиштата во Германија, Хрватска и Црна Гора. Ваквата ситуација не е нова и трае со години. Во странство се помасовно заминуваат фасадери, армирачи, ѕидари, тесари, асфалтери, општи работници, гипсери, водоинсталатери, електричари, вели за весникот ВЕЧЕР Иван Пешевски, претседател на Синдикатот за градежништво, индустрија и планирање – СГИП.

Повеќе на Вечер.прес