- Advertisement -
ПравдаСветот на работникот

Што е технолошки вишок?

Што е технолошки вишок? - Работник
1.76Kviews

Фејсбук статус на Проф. Д-р Лазар Јовевски:

ШТО Е Т.Н. „ТЕХНОЛОШКИ ВИШОК“, ОДНОСНО ЗА ШТО СТАНУВА ЗБОР…??

Advertisement

Многу често не се разбира суштината на т.н. технолошки вишок, или отказ на договорот за вработување од деловни причини. Еве за што всушност станува збор согласно Законот: ….Технолошки вишок е кога работодавачот е приморан да превземе одредени чекори за намалување на бројот на вработени со цел да може економски да продолжи успешно да работи и функционира, но во пракса отказот од деловни причини си зема свој пат и создава своја атмосфера на примена, односно многу често се злоупотребува.

 

Advertisement
Advertisement

Advertisement