- Advertisement -
МакедонијаСветот на работникотСиндикат

Ќе заѕвони ли училишното ѕвонче? Неделков од СОНК: Вирусот е како атомска бомба за училиштето

Наставниците - Работник
500views

Група родители бараат од Министерството за образование да им овозможи самите да одлучат доколку сакаат нивните деца целосно да посетуваат настава онлајн, или да одат на училиште или пак тоа да се одвива комбинирано.

„Во нашата група 70% од родителите се за продолжување на наставата со физичко присуство на децата, а 30% се за online настава која ја сметаат за побезбедна. Но сите ние заедно родители, без разлика колку ни се разликуваат мислењата сме на став дека МОН мора да ги земе во предвид потребите на сите и да обезбеди ПРАВО НА ИЗБОР на родителите и децата за тоа како ќе ја продолжат учебната 2020/2021 година“.

Од друга страна Јаким Неделков од СОНК вели дека срамно е зошто МОН не ги контактирал нив за изработка на новиот концепт за реализација на образовниот процес. Неделков вели дека е тешко да се одржува дистанца помеѓу учениците за време на одмори. Тој предлага учениците да одмарат скалесто поделени во повеќе групи.

Ќе заѕвони ли училишното ѕвонче? – Работник
„Симптоматично е носењето на маски по 5 часа на настава, учениците не се знае дали ќе можат да издржат. Симптоматично е безбедноста од аспект на тестирање проверка на ученици со потврда кои што ќе дојдат во училиште на вработени наставници кои што ќе бидат тестирани или не, но сепак ова ништо не значи. Денес можам да бидам негативен за 24 часа да бидам позитивен. Тоа може како атомска бомба да се прошири во целото училиште.“, изјави Неделков.

Повеќе прочитајте на ТВ21.мк