Предложениот нацрт-закон за култура е своевиден преседан својствен за диктатури, квазидемократии и хибридни држави, реагираат од СКРМ

Иако најавуван со голем пи-ар како ставање ред на платите во јавниот сектор, предложениот нацрт-закон е своевиден преседан својствен за

Прочитај повеќе

СКРМ: НЕКУЛТУРЕН БУЏЕТ

Откако го видовме буџетот за 2023 година, сакаме да ја информираме Владата на Република Македонија дека оваа земја, покрај огромниот

Прочитај повеќе

СКРМ: Без да бидат вклучени синдикатите, Министерството изработува нов Закон за култура

Како што во 2014-та година, како вработени во културата, еден ден случајно дознавме дека имаме нов Закон за културата, така

Прочитај повеќе

Реакција на СКРМ на изјавата на Министерката за култура

Ако претходно бевме изненадени и запрепастени, сега изјавите на нашата министерка почнуваме да ги доживуваме со одбивност и антагонизам. Веројатно,

Прочитај повеќе

СКРМ: Се засилува притисокот вработените во културата да се откажат од зголемувањето на платите

Деновиве во јавноста од страна на Министерството за култура има засилен наратив против вработените во институциите на културата и против

Прочитај повеќе

СКРМ: Да се повлечат мерките за вакцинација на вработните во јавниот сектор

Синдикатот на Културата на Република Македонија, по извршените консултации со своето членство, се спротивставува на предложените мерки од страна на

Прочитај повеќе

По 18 години професионално извршување на работните задачи му дале отказ…

Поглем дел од вработените во НУ Завод и Музеј – Прилеп, поддржани од СКРМ и СОНК, обвинуваат за отсуство на

Прочитај повеќе

ТВОЈА партија: Фаворизирањето може да има далекусежни последици

Твоја партија, свртува внимание на расправата одржана во рамките на собраниската Комисија за култура одржана на 29.12.2020 година. Расправата е

Прочитај повеќе

Министерство за култура: Надминат проблемот со платите

Социјалните партнери, Министерството за култура и синдикатите од културата, СОНК и СКРМ, на денешната средба заклучија дека причините за проблемите

Прочитај повеќе

Министерство за култура: Во постојан контакт сме со СОНК и СКРМ, за да најдеме заеднички став за Колективниот договор за култура

Ја информираме јавноста дека Колективниот договор за култура стапи во сила од 01 јануари 2020 со исклучок на став 61

Прочитај повеќе